Islamic world Analytical news site

آغاز اجرای توافقنامه همکاری جامع 25 ساله میان چین و ایران

به گزارش جهان اسلام، تارنمای چینی سوآ خو روز سه شنبه 28 دی ماه گزارشی در خصوص آغاز اجرای توافقنامه همکاری جامع 25 ساله میان چین و ایران منتشر کرد.

در این گزارش آمده است:

اخیراً خبرهای خوبی پیرامون همکاری چین و ایران شنیده می شود. وانگ یی وزیر امور خارجه چین روز جمعه 24 دی ماه در شهر ووشی با همتای ایرانی خود دیدار و گفتگو کرد و دو طرف از آغاز اجرای طرح همکاری جامع میان دو کشور خبر دادند.

بدین ترتیب اجرای قرارداد همکاری جامع 25 ساله چین و ایران به طور کامل آغاز می شود و این خبر توجه افکار عمومی را به خود جلب نموده است.

طبیعتاً رسانه‌های ایرانی از این خبر بسیار خوشحال هستند، بطوری که برخی از رسانه‌ها این اتفاق را «پایان هژمونی واشنگتن» توصیف کردند و بسیاری از مقامات ایرانی در شبکه‌های اجتماعی از همکاری چین و ایران استقبال نمودند.

البته باید گفت که عده ای خوشحال، عده ای دیگر نگران و برخی رسانه های غربی نیز مشوش هستند.

بر اساس گزارش های منتشر شده از سوی برخی رسانه های غربی؛ آن ها از بهرمندی چین از منافع توافق جامع چین و ایران خرسند نیستند و این قرار داد را مقدمه توسعه نفوذ چین در خاورمیانه قلمداد می نمایند.

پس از خروج یکجانبه ترامپ از توافق هسته‌ای ایران در سال 2018 میلادی و اعمال تحریم‌هایی که به شدت به اقتصاد ایران آسیب وارد نموده است؛ دولت ایران نیز درصدد جبران برآمده و تلاش می‌کند تا آمریکا را دور بزند و با تقویت روابط خود با چین، روسیه و سایر کشورها، باردیگر اقتصاد این کشور را احیا کند.

در واقع خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای ایران نقض روح برجام بود، ایالات متحده چگونه می تواند پس از نقض روح برجام از سایر طرف های این توافق مطالبه داشته باشد؟

در شرایطی که ایران در تلاش است تا از شر تحریم های ایالات متحده خلاص شود، سرعت حرکت این کشور به سوی روابط با چین و روسیه به طور اجتناب ناپذیری شتاب بیشتری خواهد گرفت.

توافقنامه همکاری همه جانبه چین و ایران می تواند تا حدودی از وضعیت آشفته ایران بکاهد و چین را به یک خط اقتصادی مهم برای ایران تبدیل نماید.

از منظر چین، دریافت حمایت راهبردی همه جانبه ایران و حجم بالای عرضه نفت، از یک سو مشکل منبع نفتی چین را حل می‌کند و از سوی دیگر، روابط چین و خاورمیانه را به سمت و سوی جدیدی ارتقا می‌دهد و حلقه دوستان چین در خاورمیانه را گسترش می بخشد.

توافق همکاری جامع چین و ایران ممکن است تنها آغاز یک راه باشد. چین با این شروع خوب، ممکن است در آینده با کشورهای بیشتری از حوزه خلیج فارس همکاری نماید که این امر برای منطقه خاورمیانه نیز مفید خواهد بود. به طور خلاصه، قرارداد همکاری جامع 25 ساله هم برای چین و هم برای ایران یک توافق برد-برد محسوب می گردد و ایالات متحده نیز طبیعتاً از این امر احساس عدم تعادل و موازنه خواهد کرد.

به نظر می رسد که دولت بایدن بار ها موضوع بازگشت به توافق هسته ای ایران را مطرح نموده است، اما در حقیقت ایالات متحده صرفاً با کلمات بازی می کند و تمایلی به توافق نهایی ندارد.

آمریكا تعمداً موضوع هسته‌ای ایران را مطرح می کند تا از این طریق تحریم های شدیدی را علیه ایران اعمال نماید و در نهایت از توسعه اقتصادی و نظامی این کشور جلوگیری كند و پایه و اساس را برای اعمال نفوذ و سلطه خود در خاورمیانه استحکام بخشد.

با این حال اعتقاد بر این است که طی روزهای آتی، ایران به تلاش های فعال دیپلماتیک برای لغو تحریم های غیرقانونی اعمال شده از سوی ایالات متحده و همچنین حفاظت از توسعه اقتصادی پایدار کشور ادامه خواهد داد.